Bangladeş'te ikinci bir idam cezası daha

Bangladeş'te ikinci bir idam cezası daha

Bangladeş'te Cemaat-i İslami liderlerinden Abdulkadir Molla'ya 1971'de Pakistan'a karşı verilen savaşta bağımsızlığa karşı olduğu gerekçesiyle idam cezası verildi.

Küre Medya / Haber Merkezi
Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Abdülkadir Molla, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla idama mahkum edildi.

BBC'nin haberine göre, başkent Dakka'daki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, şubat ayında ömür boyu hapse mahkum edilen 65 yaşındaki Molla'nın cezasını idama çevirme kararı aldı.

Cemaat-i İslami Partisi'nin Genel Sekreteri olarak görev yapan Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için Temyiz Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Molla, 381 silahsız sivilin öldürülmesini azmettirmek dahil 6 farklı suçlama ile yargılanmış ve suçlu bulunmuştu.

Bangladeş'in Pakistan'a karşı başlattığı ve 9 ay süren bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan askerleri, 3 milyondan fazla kişiyi öldürmüş ve 200 bin kadına tecavüz etmişti. Cemaat-i islami ise iki ülkee de savaşın durdurulması için girişimlerde bulunmuş ve Pakistan'ın bağımsızlık savaşı vermesine karşı çıkmıştı. Cemaat'in bu tutumu 2010'da kurulan mahkeme ve açılan davalarla insanlık suçu olarak nitelendirilmişti.

Bangladeş hükümeti, bağımsızlık savaşı sırasında işlenen suçların araştırılması için 2010 yılında Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ni kurmuştu.

Dünya Bülteni

Yorum Yap

  • Henüz Yorum Yok !