Evlilik Okulu Seminer Notları

Evlilik Okulu Seminer Notları

Evlilik Okulunda Bu ay Zehra Türkmen Anlattı;

MART AYI EVLİLİK OKULU SEMİNER NOTLARI

     Zeynepder’in ‘’Evlilik Okulu’’ projesinin bu ayki konuğu Zehra Türkmen hanımefendiydi. Gençlik dönemi sorunları ve çözümleri ile ilgili seminer verdi. Konuyu modern çağda genç olmak başlığı altında incelememiz gerektiğini söylererek seminere başlayan Zehra Türkmen, modern çağın kiri ister istemez hepimize bulaşıyor diye sözlerine başladı.

   İlk iletişimizi annemizle, anne karnında kurduğumuzu söyleyen Zehra Türkmen hanımefendi, daha sonra aile ortamında devam eder dedi. Aile ortamımızdan ayrı olduğumuz zamanlarda dahi iletişimimiz zihin dünyamızda devam eder dedi. Kuran-ı Kerim ele aldığı konu bireydir, şahsiyetli bireyler yetiştirirsek şahsiyetli aileler oluşur diye belirtti. Kuran-ı Kerimin aile oluşumundaki adımları ayetlerle örneklendiren Zehra Türkmen hanımefendi konuyu şöyle sıraladı;

1. Aile kurumumuz ilk önce dua ile başlayacak (Bakara Suresi 128.ayet)

2. Allah ömrümüzün sonuna kadar ailemizi korumamızı emrediyor. Sorumluluklarımız devam ediyor. (Tahrim suresi 6.ayet)

3. Ailenin temsilcisi babadır. Babalar ailenin üzerine kavvamdırlar. Sorunların temeli babanın misyonunun yer değişmesidir. (Nisa suresi 34.ayet)

4. Aile içinde istişare önemli, ailenin beraber alacağı bir karar ailedeki hırgür asgari düzeye iner. (Bakara suresi 233.ayet)

5. Ailenin bir imtihan olduğu Kuran-ı Kerimde çokça zikredilmiştir. (Tegabun suresi 15.ayet)

6. Kuran-ı kerim ilk önce anne-baba hakkından bahseder, aile içindeki hak sıralaması bu şekilde olmalıdır. Günümüz modern çağ bize bunun tam tersini empoze etmeye çalışıyor. (İsra suresi 23-24. Ayet)

7. Aile içinde mahremiyet eğitimi önemli. (Nur suresi 59.ayet)

   Ailede son yirmi yıldır çok büyük değişim yaşanıyor. Evliliğin red edildiği bir dönemde yaşıyoruz diyen Zehra Türkmen hanımefendi, şahid olduğu örnekleri aktardı. Daha sonra gençlik yaş aralığını yeniden tanımlamamız gerektiğini belirten Zehra Türkmen hanımefendi, 1950’ li yıllarda genç terimini (13-18) yaş aralığı temsil ederken şimdi (9-30) yaş arası genç olarak (ergen) olarak ifade ediliyor diye belirtti. İlk dönemlerde fizyolojik değişimin gerçekleştiği yaşları ergen sayarken şimdi ruhsal oluşum olarak kabul ediliyor. Böyle olunca 30 yaşına gelmiş sorumluluklarının farkına varmayan bireyler karşımıza çıkıyor dedi. Sorunların çözümüne karşı neler yapabiliriz?

• Şikayet dilini bırakalım. İslam tarihi gençlerden oluşuyor. Her biri o dönemin valisi, komutanı, muallimi olmuştur. Gençlerin sırtının sıvazlanmaya ihtiyacı var, ergen olmamış gençlerin bile biatını sembolik olarak kabul eden peygamberimiz var dedi.

• Gençlerimizi oldukları gibi kabul edip sonra değiştirelim. Şekilciliğe takılıp kalırsak gençlerimize ulaşamayız. Tedrici olarak çocuklarımızı kazanalım .

• Eksik aramak gözlüğünü çıkaralım. Çatışmaya girmeden eğitmemiz lazım. Yöntemlerimizi değiştirmemiz lazım, tebliğ dilini kullanmamız lazım. Usandırmadan, sevdirerek…

• Endişeyi azaltıcı dil kullanalım. (Motive edici)

• Kendi dönemimizle, gençlerin dönemi karşılaştırılmamalı. Çünkü eski teknoloji yok şimdi diye ekledi. ‘’Din yorgunu’’ kavramı çıktı şimdilerde, bilgiyi verirken duygusuyla verilmeli yoksa kalpsiz dindar yetiştirmiş oluruz diye belirtti.

   Daha sonra ‘’Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’’ meselesine değinen Zehra Türkmen hanımefendi en çok üzerinde durmamız gereken bir konu olduğunu söyleyerek, uyanık olmamız ve sesimizi bu konuda yükseltmemiz gerekiyor diyerek örneklendirdi. Birkaç tavsiyede daha bulunan Zehra Türkmen hanımefendi şunları söyledi; 1. Mutlaka haftada bir iki kez ailecek cemaatle namaz kılın.

2. Akşam yemeklerini mümkün olduğu kadar beraber yiyin.

3. Çoçuklarınızla konuşup muhabbet edecek zamanlarınız olsun, dedikten sonra görevimiz tohum ekmek, yağmuru yağdıracak güneşi açtıracak olan Allah’tır.

Kalplerimizi gençlerimize açmadığımız zaman yaptığımız her şey etkinlik olarak kalır. Gençlerimize nasıl ulaşabiliriz konusunda her birimizin uykusu kaçması lazım diyerek üç (T) ile cümlelerine devam etti;

(0-6) taklid dönemi : Çok kıymetli bir zamandır.

(6-12) talim dönemi

(12yaş) ve sonrası tahkik ; ilk iki dönemi iyi geçirirsek gençlik dönemini daha rahat geçiririz diye belirten Zehra Türkmen hanımefendi soruların cevaplanması ve Zeynepder’in Zehra Türkmen hanımefendiye plaket takdimiyle seminere son verildi.

Yorum Yap

  • Henüz Yorum Yok !