Hz. Zeynep; Zalimlerin Karşısında Dik Duruşu Temsil ediyor.

Hz. Zeynep; Zalimlerin Karşısında Dik Duruşu Temsil ediyor.

Müge Kaya Hanimefendinin, Sabiha Ates Alpat Hocamizla,yapmis oldugu bir Röportaj

Müge Kaya sordu

 

 

 

1). Sabiha Ateş Alpat kimdir? Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

 

 

 

Bismillah. Bu soru zor soru. Yinede kısaca değinmek gerekirse, 1964 Kars -Digor doğumluyum... Çocukluğum orada geçti ilk ve ortaokulu orada okudum. Sosyal çalkantıları bire bir yaşamamız bizi göçe zorladı. Kocaeli'ye göç ettik. 18-20 yaşlarında hayata bakış açım değişti. İslam'ın bir yaşam tarzı olduğunu öğrendim ve işten ayrılarak, kaybolan yıllarımızın acısıyla kitap yazmaya başladım.  İki tanesi makaleden oluşan 14 kitap kaleme almam nasip oldu. Kurucusu olduğum  Zamanın Zeynebi derneğinde  Çalışmalarımı sürdürüyorum. Evliyim. Çocuğumuz yok, ümmetin çocuklarına hayrımızın dokunması için çaba sarf ediyoruz.

 

 
2). İçinde bulunduğumuz Ramazan ayınızı tebrik ediyoruz. Rahmet iklimi olan bu muhterem ay hakkında neler söylersiniz? Bir Mü'min bu güzel ayı nasıl değerlendirmeli? Tavsiyeleriniz nelerdir?

 

 

Teşekkür ediyorum. İslam alemine hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.Ramazan bir inanan  için milat mesabesinde bir aydır.Ramazan dan  Önce ve sonra diyebileceğimiz. “"Ey iman edenler!.. Sizden evvelki (ümmet)lere yazıldığı gibi, sizin üzerinize de oruç yazıldı (farz kılındı). Umulur ki, korunasınız" (el-Bakara, 2/183)..Ayetten oruç ibadetinin “takva” ile ilgisi olduğunu anlıyoruz. Allah’tan gerektiği gibi sakınmanın/korkmanın adına takva deniyor..Takvaya ulaşmak için bir takım yollar/vesileler kılınmıştır.Oruç ibadeti de bunlardan  biridir.. İbadetlerin şekilsel boyutu aşamamasından dolayı, hayata yansımaları/etkileri gözük(e)müyor! (genel anlamda). Bunun nedeni tahkikin değil taklidin yerleşik kültür haline gelmiş olmasındandır... Orucu tutanlar akşama kadar yeme, içme vb  gibi yasak olan noktalardan uzak dururlarken “Allah’ım midemin, yememin,içmemin, bir takım duygularımın hakimi sensin. Sen “Tut” dedin bende tuttum” mesajını hayatlarının her alanına taşıyıp ”İnil hükmu illa lillah” (Yusuf 40) “ Hüküm yalnızca Allah’ındır” diyerek, hayatlarının her alanını Allah’a has kılmaya çalışır. Bu nedenle sadece mideye oruç tutturmadan tüm azalarımızı Allah'ın emrine amade kılmalıyız. Hayat kitabımızı tilavet ederken niçin gönderildiğini ve bize neler söylediğini dikkate almalıyız. Kadir gecesi bin aydan hayırlı bir gecedir. Kendisinde Kur'an indiği içindir  o halde kendisine Kur'an inen insan bin insandan hayırlı olmalı değil midir?... İftar sofralarımızı hangisini yiyeceğimizi şaşıracağımız ziyafet sofralarına çevirmekten de kaçınmak gerekiyor..  Sözün özü Ramazan ayı kurtuluş ayıdır. Onu diğer aylardan ayrıcalıklı kılan önemli hususlardan biri de hayat kitabımızın bu ayda nazil olmaya başlamasıdır. Elimize sunulacak bir Ramazan fırsatını daha iyi değerlendirmenin yolu Kur’an’ı anlayarak okumak ve gereğini yapma çabasına girmekle olacaktır.
 

 

2). " Zamanın Zeynebi Duyarlı Hanımlar Sosyal Yardımlaşma Derneği" 'nin Başkanı olduğunuzu biliyoruz. Derneğinizden ve dernek bünyenizde gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınızdan söz eder misiniz?


Derneğimiz 2006 yılında, mü'mine hanımlar tarafından kurulmuş bir dernek. Ve bizce varlığı  anlamlı. Zira kadın konusunda üzülerek ifade edeyim ki yanlış algılar mevcut. İslam'i hassasiyeti olan hanımların sosyal alanda böyle çalışmalar yapmış olması geleneksel açıdan olacak şey değil (di), şimdi kısmen alışıldı diye düşünüyorum... Oysa İslam hanımların da hudutları belli bir şekilde toplumda yer almalarına bir yasak getirmez esasında sorumluluk da yükler. Biz de Müslüman olarak toplumsal sorumluluğumuzu Zamanın Zeynebi derneği çatısı altında ifa etmeye çalışıyoruz.

Derneğimizde daha çok  hanımlara yönelik  bilinçlendirme çalışmaları, dersler,çeşitli sosyal programlar ve kısmen yardım çalışmaları yürütüyoruz.
 

3). Derneğinizin ismi neden "Zamanın Zeyneb'i" ?


Aynı isimde bir kitabım var. "Zamanın Zeynebi"  aslında bir portre. Asimile olmayan, zalimlerin, tiranların karşısında dik durabilen bir iradeyi temsil ediyor. Kimlik tercihini bilinçli yapan ve kimliğinden gocunmayan bir iradeyi temsil ediyor. Biz de bu isme layık olabilme çabasıyla kardeşlerimiz ile yaptığımız istişare sonucu mümin hanımların derneğine bu yakışır diyerek bu ismi koyduk.


4). Eğitimci ve yazar kimliğinizle baktığınızda ve gözlemlediğinizde, günümüz gençliğinin durumunu nasıl izah edersiniz ve sizce bu gençlerin arasında yeterli derecede, Zeynep'ler, Fatıma'lar ,Hatice'ler, Aişe'ler var mı?


Gençliğimizi cidden çaldılar. Manevi değerlerin tükendiği bir toplumda, gençliğin manevi değerlerinin sağlam kalabilmesi de zor tabi ki. Ahlaki açıdan sıfırın tükendiği bir durumla karşı karşıyayız. Yakın bir tarihte imam hatip müdürü ile konuştum ve sordum "Okulda durum nasıl?" tek kelimeyle şöyle cevap verdi "Ahlak bitti".. Muhammed Kutup (r:aleyh ) der ki, "Ahlak düşünce insan da düştü".. Elbette istisnalar var fakat genel anlamda maalesef durum pek iç açıcı değil. Bundan hepimiz sorumluyuz, fakat yeteri derecede tarihe iz düşecek gençlerimizin olduğunu düşünmüyorum.


5). Nasıl bir ebeveyn olmalıyız ki, çocuklarımızın ahiret istikbaline yardımcı olalım? Onları ateşe karşı nasıl  koruyalım?...

 

 

Nasıl olması gerektiğini Kur'an'i örneklerden ve peygamberimizin (sav) çocuklarına karşı tavırlarından öğrenmek zorunluluğumuz var... Peygamberimiz, Hz. İbrahim, Hz Hacer  Muşahhas örneklerdir... Önce kendimizin rol model olması gerekiyor. Eğitimlerine hasas, titiz davranılmalı. Ahireti kazanabilmeleri iman ve takva ile mümkündür çünkü.

 

Hayat kitabımız olan Kur'an'ı kerim her konuda olduğu gibi evlat yetiştirme gibi hayati bir konuda da bize yol haritası çizmiştir. Lokman suresi ilk on üçüncü ayetlerde evlat terbiyesi için strateji verilmiştir. Önce iman eğitimi, ardından amel ahlak ve ihsan eğitimini görüyoruz ilgili ayetlerde. . Hem bireysel, hem ailevi ve hem de toplumsal sorumluluklara da dikkat çekiliyor.

6). Okuyucu kitlenizin yüksek olduğu kitaplara imza attığınızı biliyoruz. Ne tür kitapları konu ediniyorsunuz?


Genel de iman eksenli ve İslam'i kimlik şuuru oluşturmaya katkı sağlayan kitaplar yazmaya gayret ediyorum. Gerçek hayattan alınan hikayeleri tercih ediyorum  bu nedenle de okuyan mutlaka kendinden bir şeyler buluyor ...


7). Yurt içi ve yurt dışının çeşitli yerlerinde konferans ve sunumlarınız oluyor. Gözlemleriniz neticesinde toplum olarak en büyük eksik ve ihtiyacımız hangi konularda acaba? Yurt dışında ki gençlerin, Türkiye'de ki gençlere oranla durumları nasıl?


Evet  sunumlarımızda gözümüze çarpanlar genel itibari ile  tevhid bilincinin zayıflığı, kimlik şuurunun   azlığı ve özellikle de İslam hayata taşıma noktasında gevşeklikler... Altını çizerek ifade etmek istiyorum ki; Tevhid bilincinin yerleşmesi için ciddi gayretlere ihtiyacımız var.. Yurt dışı veya yurt içi gençler arasında çok ciddi bir fark göremedim ben.. Bilinçlisi orada da bilinçli burada da, bilinçsizi burada da aynı orada da...


8). İslâmi mücadelede kadının rolü ne olmalıdır?


Allah kadın erkek herkesi halife olarak yaratmış ve görevler yüklemiştir. Mücadelede saha farkı var ama erkek ne kadar sorumluysa kadın da o kadar sorumludur...


9). Müslüman hanımın sosyal hayatta ki yeri nasıl olmalı?


Biz hep şunu söyledik. Geleneğin kıskacına da hayır modernizmin savurmasına da.. Allah biçtiği yer sosyal hayatta hanıma yeterli bir yerdir. Hayatın her alanında vardır fakat çok önemli hududu ,çizgisini,sınırını Allah'tan alacak.. Bu çizgi de ilgili kitaplarda net olarak açıklanmıştır..


10). Peki sizce İslâmi davette kadının misyonu nedir? Davette üslup nasıl olmalı?

 

 

Misyon yüklenilen vazife anlamındadır. Önce evi, çocukları, akrabaları ve toplum da hem cinsleri ve ümmetin çocukları olmak üzere tabiri caizse "ZEM ZEM" koşusu yapmakla sorumludur...  Uslub ise marufca ve helal ölçüler içerisinde olmak zorunludur. sevdirip, nefret ettirmeden. Müjdeleyip, korkutmadan. Kazanıp, ürkütmeden  marufca iyilik taşıyıcısı olmak durumundayız..

11).Konferanslar da karşılaştığınız ve sizi derinden etkileyen, unutamadığınız bir hatıranızı anlatır mısınız? ...

 

Bir çok var ama kısaca birinden söz edeyim. Bir konferansımda   gencin birinin "Anne Hoşgeldiniz" demesi ve  annesi olmadığı için bize öyle hitap etmiş olmasından çok etkilenmiştim..



11). Son olarak, ekran gazetesi okuyucularına mesajınızı rica edebilir miyiz?..

Hakkı konuşup hakkı yazan, hakkın rızasına eren olmanız duasıyla. Okuyucularınızı saygı ve sevgi ile selamlıyorum.. Sizlere teşekkür ediyor dualarımı iletiyorum...

 
Bize vakit ayırıp sorularımızı yanıtladığınız için çok teşekkür ederiz. Rabbim Ramazan ayınızı salih amellerle geçirmenizi nasip etsin. Çalışmalarınızda da yar ve yardımcınız olsun İnşaAllah...  

Amin...

 

http://www.ekrangazetesi.com/haber/1800/hz-zeynep-zalimlerin-karsisinda-dik-durusu-temsil-ediyor.html

Yorum Yap

  • Henüz Yorum Yok !