İzmir AGD konferansı

İzmir AGD konferansı

Zamanın Zeynebi Derneği kurucu başkanı Sabiha Ateş Alpat, İzmir Anadolu Gençlik Vakfının düzenlediği ''Tesettür ve Tesettür de yozlaşma konulu bir konferansa katıldı.

Yoğun bir ilginin olduğu konferansta Sabiha Ateş Alpat;
Allah'ın farz kıldığı gerçek tesettürün 3N'inden bahsetti. Ne için örtündüğümüzü, Nasıl örtünmemiz, Ne vakit örtünmemiz gerektiğini örnekleriyle izah eden Sabiha Ateş Alpat, modernizmin kirli çarkları arasında yozlaşan, kati bir farz olan tesettürün gerçek manasının ve şeklinin Sahebe hanımlarından örneklerle anlattı.

Ne için örtünmeliyiz? Sabiha Ateş Alpat; Tesettürün, namaz oruç, hac gibi bir ibadet olduğunu ibadetin ise şartlarının ve ölçüsünün ancak Allah tarafından belirlenebileceği, yaptığımız ibadetlerin Allah rızası gözetilerek yapılması neticesinde, yalnız Allah istediği için yapılması durumunda bir değer arz edeceğini belirtti.

Nasıl örtünmeliyiz? :Bir ibadet Allah için yapılıyorsa nasıllığını da ancak Allah belirler. Tesettür Kur-an'ı kerimde herhangi bir isim ile adlandırılmamış, sadece ölçülendirilmiştir. Tesettürün ölçülerinin Kur-an'ı kerimde belirlendiği, Rasullullah (A.S) ve sahebenin hayatında şekillenir, biz müminler tarafından da uygulanır diyen Sabiha Hanım,tesettürün ölçüsünün
a) Tüm bedeni kaplayan büyüklük,uzunluk,ve genişlikte olması gerektiği,

b)Tesettürün kendisinin tesettüre muhtaç olmaması ,şöhret elbisesi,ilgi çekici olmaması,

c)Tesettürün bedenin özelliklerini, ölçülerinin belli olmayacağı kalınlıkta olması,

d)Gayrı müslimlerin kıyafetlerine benzememesi,

e)Koyu renkli olması gerektiğini vurgulayan Sabiha Hanım 3. N için ise;

Ne zaman örtünmeliyiz? : Tesettürün namaza kıyasla küçük yaşlarda alıştırılabileceği,9 yaşında örtünmeye başlanması beden şartlara haiz olduğunda kesinlikle örtünülmesi gerektiğini, bedensel bir arıza olduğunda ise akıl baliğ olunduğunda mutlak şartla örtünün mümin hanımlara farz olduğunu beyan etti.
Tesettürün, sadece kıyafetten ibaret olmadığı asıl tesettürün gözlere, konuşmaya, hal ve hareketlere giydirilmesi gerektiği, bunların bir arada olması neticesinde ancak gerçek tesettüre ulaşılabileceği ifade edildi.
Konferans, katılımcı hanımların Sabiha Hanıma sorduğu soruların neticesinde son buldu.



 



















Yorum Yap

  • Henüz Yorum Yok !