Karamürsel Şube Seminerinden Notlar

Zeynep der Karamürsel Şubesinde sunumunu Sabiha Ateş Alpat´ın yaptığı `´Çöle Düşen Yağmur´´ konulu seminer yapıldı.

Sabiha Ateş Alpat konuşmasına Hz. Muhammed (sav) efendimize Peygamberlik verilmeden önce o toplumun özelliklerini  sıraladıktan sonra şunları söyledi;  o döneme ismi ile müsemma “Cahiliye” dönemi denir. Fakat aynı özellikleri taşıyan  toplumlar hangi devirde yaşarlarsa yaşasınlar adları cahiliyedir.

Kuran’i kavramlarda

Cahiliyeyi şöyle  özetleyebiliriz. Ki ,cahiliye İslam’i istilahta İslam dinine aykırı söz ,fiil ve yaşam tarzını ifade eder.

 

1: Allah Hakkında  cahiliye  zannı gibi bir hakkın dışında bir zanda bulunmak. Allah’ı hakkıyla takdir edememek. Yani İnançta Cahiliye.Şirki,küfrü,batılı ve bugünkü anlamda  “izm”leri ifade eder.Ali-İmran 154. Sonra o kederin ardından (Allah) üzerinize içinizden bir kısmını örtüp bürüyen bir güven, bir uyku indirdi. Bir kısmınız da kendi canlarının kaygısına düşmüştü. Allah’a karşı cahiliye zannı gibi gerçek dışı zanda bulunuyorlar; “Bu işte bizim hiçbir dahlimiz yok” diyorlardı. De ki: “Bütün iş, Allah’ındır.” Onlar sana açıklayamadıklarını içlerinde saklıyorlar ve diyorlar ki: “Bu konuda bizim elimizde bir şey olsaydı, burada öldürülmezdik.” De ki: “Evlerinizde dahi olsaydınız, üzerlerine öldürülmesi yazılmış bulunanlar mutlaka yatacakları (öldürülecekleri) yerlere çıkıp gideceklerdi. Allah, bunu göğüslerinizdekini denemek, kalplerinizdekini arındırmak için yaptı. Allah, göğüslerin özünü (kalplerde olanı) bilir.”

 

2:Allah’ın hayat için koyduğu kanunları bir kenara bırakarak insanları yönetmek için kanun yapmak. Maide 50 de ifade edildiği gibi.Onlar hâlâ cahiliye devrinin hükmünü mü istiyorlar? Kesin olarak inanacak bir toplum için, kimin hükmü Allah’ınkinden daha güzeldir?

 

3:Giyim kuşam ve  gündelik hayatta  İslam2a uygun olmayan hal ve davranışlar. Kadınların süslenerek dışarı çıkmaları. Ahzap 32-33 de buyrulduğu gibi. Ey Peygamber’in hanımları! Siz, kadınlardan herhangi biri gibi değilsiniz. Eğer Allah’a karşı gelmekten sakınıyorsanız (erkeklerle konuşurken) sözü yumuşak bir eda ile söylemeyin ki kalbinde hastalık (kötü niyet) olan kimse ümide kapılmasın. Güzel (ve doğru) söz söyleyin. Evlerinizde oturun. Önceki cahiliye dönemi kadınlarının açılıp saçıldığı gibi siz de açılıp saçılmayın. Namazı kılın, zekâtı verin. Allah’a ve Resûlüne itaat edin. Ey Peygamberin ev halkı! Allah, sizden ancak günah kirini gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor.

 

Mekkede ekonomik hayat faiz üzere  kurulmuştu.

Sosyal yapıda Gelenek ve görnekleri ,ırkçılık asabiyeti  hakimdi..

 Devlet ise müstakil bakanlıklar   tarafından yönetiliyordu. Tabiî ki kendi  kanunlarını kendileri yapıyorlardı…

Çoraktı  anlayacağınız. Fuhşun,haksız kazancın zulmün kasırgasıyla  çoraktı Mekke!.

Ve nihayet Vahyin yağmuru inmeye başladığında ancak  taşlaşmamış,çoraklaşmamaış kalpleri suladı ve yep yeni bir millet yeşerdi..

 

Şimdi  unutmayalım ki kalbimiz arsamizdir.toprağımızdır ve vahyin yağmuru rahmetiyle yağmaya devam ediyor. Şayet Tevhid tohumunu

Ekersek kalp arazimize  şayet çorak değilse yeşerecek ve  azalarımızdan vahye uygun meyveler yani ameller  bitecektir.

 

Soru cevapla devam eden seminer  kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.

 

Yorum Yap

  • Henüz Yorum Yok !