Markette domuz satışına öfke

Markette domuz satışına öfke

İngiliz şirketi Migros'a bağlı Macrocenter'larda domuz eti satılmasına STK'lardan ve kamuoyundan tepki yağıyor. Dünya Helal Birliği, Tarım Bakanlığı'nı harekete geçmeye çağırırken, et ve et ürünü satıcıları, medya aracılığı ile boykot çağrısı yapılmasını istedi.

İngiliz şirketi Migros’a bağlı Macrocenter’larda domuz eti ticaretine tepkiler sürüyor. Akit’e konuşan Dünya Helal Birliği (DHB) Başkanı Ahmet Gelir, Domuz eti ve türevlerinin satışını sadece iki marketin yaptığı iş olmadığını, bazı kurum ve kuruluşlara verilen tavizin geldiğini söyledi. Domuz etinin insanlarımıza gizliden gizliye yedirdiğini ifade eden Gelir, “Biz helal sertifikası için mücadele ettiğimiz zaman önümüze çıkan müsteşarlar, müşavirler, profesörler bunu göre göre şimdiye kadar niçin bir açıklama yapmadılar? Domuz etinin nerde ve nasıl tüketildiğinin hepsini biliyoruz. Bizim gibi Müslüman bir toplumda, böyle bir şeyin olması kabul edilemez bir durumdur. Bazıları adeta genlerimizle oynuyor. 

“KİMİN NE YAPTIĞINI BİLİYORUZ”

Domuz etinin ve yağının ülkemizde çoğu yerde sucuk, salam ve başka şekilde insanlara yedirildiğinin altını çizen Gelir, Dünya Helal Birliği olarak iki yıldır bu konuyla ilgili araştırma yaptıklarını söyledi. Araştırmaları sonucunda kimin ne yaptığını bildiğini dile getiren Gelir, “Türkiye’de bu işi yapan kimler var öncelikle Tarım Bakanlığı’nın bunu ortaya çıkarması gerekir. Türkiye’deki izin verilen veya kaçak olarak yetiştirilen domuz miktarı nedir? Bunu hem bakanlık hem de gerekli merciler çıkıp söylemeleri lazım. Yoksa kimin ne yaptığını bizçıkıp söyleriz. O zaman yer yerinden oynar. Bu konuda iki yıldır çok detaylı bir araştırma yaptık. Bu konuda yapacağımız çok şey var gerekirse çıkıp bunları tek tek çıkarıp açıklarız ama biz hükümetin bu konuyu ortaya çıkarmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

“BU RESMEN KÜSTAHLIKTIR HADDİNİ BİLMEMEZLİKTİR”

Domuz ürünlerinin sadece yiyeceklerimizde değil giydiğimiz elbiselerde bile kullanıldığını vurgulayan Gelir, bu işin peşini bırakmayacaklarını bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyledi. Domuz ve türevlerini insanlarımıza gizliden gizliye yedirildiğini ve kullandırıldığını dile getiren Ahmet Gelir, “Ülkemizde bu konuya çok hassas bakılıyor. Alkolün haram olduğunu bile bile kullanan, açıkça yanlış yapan, kimseler bile domuz konusunda çok dikkatli davranıyor. Dinimizde haram olan domuz etini marketlerde açıkça satmak küstahlık ve haddini bilmemezlik; Müslüman toplumu yok saymaktır. Bu durum insanların inançlarına hakaret edip dalga geçmektir. Tavizlerin geldiği son noktadır.”

“BU İŞİ YAPAN PERVASIZ KİŞİLERDİR”

Helal konusunda çalışma yapan bir kurum olarak domuz eti noktasında, sadece kesimhanelerde değil laboratuarlarda da inceleme yapacaklarını söyleyen Gelir, “Bu işi yapanlar Müslümanlık değerini hiç bilmeyen pervasız kişilerdir. Bunlar domuz etini helal et diye insanlarımıza yediriyorlar. Öyle bir hile yapılıyor ki, domuz etini bazı yöntemlerle aynı öbür etin kıvamına getirip pazarlıyorlar. Bunun önüne geçmek neredeyse imkânsız. Şimdiden tezi yok bize bağlı tüm kurumlarla piyasaya sürülen belgelendirilmiş ürünlerde ve Tarım Bakanlığı onaylı et ve et ürünlerinin hangi tür hayvana ait olduğunu laboratuarlarda yapacağımız incelemelerle tespit etmeye çalışacağız” şeklinde konuştu. 

“DOMUZLARIN HEPSİ BURADA TÜKETİLİYOR”

Ülkemizde domuz üretiminin turizm amaçlı yapıldığının yalan olduğunu söyleyen Gelir, bizi hep bu yalanla oyaladıklarını söyleyerek şöyle devam etti: “Ülkemizde üretilen domuzların hepsi burada kesilip burada tüketiliyor. Ayrıca bu iş sadece iki üç marketle de sınırlı değil. Türkiye’nin dört bir yanında olan domuz çiftlikleri ne amaçla kurulmuş? Bunu bize izah etsinler. Bu çiftlikler madem turizm amaçlı neden her neden her tarafta domuz çiftlikleri var? Domuzda yağ çok olduğu için bu yağı etle satmayıp yağı sucuk ve sosis gibi ürünlerde kullanılıyor. Bunu katkı maddesi olarak bazı ürünlerde gizli olarak kullanmaktadırlar. Bunlar böyle yaparak haksız rekabete yol açıyorlar, vatandaşı kandırıyorlar ve en önemlisi bizi kandırıyorlar.”

“MEDYA ARACILIĞIYLA BOYKOT EDİLMELİ”

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise, “Şahsım ve federasyon adına konuşmak gerekirse ben domuz etinin satılmasını doğru bulmuyorum. Bu sistematik bir şekilde gelişen olaylardır. Mahallelerdeki kasap, bakkal ve manavları, büyük market ve AVM’ler eliyle yok ettiler. Şimdi ise bu yerler aracılığıyla domuz etini piyasaya sokuyorlar. Medya bu konuların üzerine gitmeli ve insanları hassas davranması konusunda bilinçlendirmelidir. Boykot medya aracılığıyla yapılmalıdır” şeklinde konuştu. (YeniAkit)

Yorum Yap

  • Henüz Yorum Yok !