Medeniyet Derneği SultanBeyli Şubesi Seminerinden Notlar

Medeniyet Derneği SultanBeyli Şubesinde "NAMAZ" konuşuldu. Yoğun bir katılımla gerçekleşen seminer yakalaşık bir buçuj saat sürdü. Sorularla son bulan seminerde Yazar Sabiha Ateş Alpat şunları söyledi..

Namaz İmandan sonra emredilen bir ibadettir.

Terim olarak: İslam’ın rukunların dan biridir. İslam’da hiçbir ibadet yoktur ki içeriği pratik mesajlarla dolu olmasın. Bunlardan en önemlilerinden biridir Namaz!
Biz bugün gücümüz nispetinde hayatımıza yansıması gereken mesajlarından bahsedeceğiz.
Zira
“Anlaşılmayan bir ibadette hayır yoktur” diye buyurmuştur Hz. Ali…
İbrahim suresi ayet 31..

İman eden kullarıma söyle: Namazlarını dosdoğru kılsınlar, kendisinde ne alışveriş, ne de dostluk bulunan bir gün gelmeden önce, kendilerine verdiğimiz rızıklardan (Allah için) gizli-açık harcasınlar.

Buyrulmuş kurtuluş için Namaz ve infak gösterilmiştir.
Ve Allah “söyle onlara namazı ikame etsinler” diye buyurmaktadır.. Söyle onlara Namazı ayağa (kıyama) kaldırsınlar, Namazla Kıyama kalksınlar. Namaz, Allah’tan başkasına boyun eğmemeyi sembolize eden bir ibadettir. Namaz hayatın yönünün yalnızca kıbleye olmasının işaretidir. Namaz insanın hayatına hükmeden bir ibadettir.
Hud 87 ayette şöyle buyrulmuştur

Dediler ki: Ey Şuayb! Babalarımızın taptıklarını (putları), yahut mallarımız hususunda dilediğimizi yapmayı terk etmemizi sana namazın mı emrediyor? Oysa sen yumuşak huylu ve çok akıllısın!

Namazın insana emretmesi. Nasıl olacak ebetteki manasıyla, mesajıyla ifa edilirse namaz insanın hayatına hükmedecek ve emredecek insana!.
Bugün Bireysel ve toplumsal bozulmanın en önemli sebeplerinden biridir namazın kılınıyor olması ama ikame ediliyor olmamasıdır.
Zira Ankebut suresi 45 de şöyle buyrulmuştur

(Resûlüm!) Sana vahyedilen Kitab’ı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki, namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir.

O halde namaz kıldığı halde Günahları bırakmıyorsa
Namaz kılıp takvasında, ahlakında ihlasında bir değişim olmuyorsa bu ayet ışığında aslında kılamadığı namazı bir gözden geçirmesi gerekir….
Ayette “Fahşadan” namaz alıkoyar buyrulmuş. Fahşa ise alimlerin ifadesi ile; Dünyada had cezasını ahrette azabı gerektiren şeydir” diye tarif edilmiştir…
Demek ki namazı ikame edenin bunlardan kurtulması gerekiyor ama…
O halde ikamenin yolu bilinçle ve namazın rukunlarının hangi mesajı taşıdığının farkındalığı ile ikame etmek gerekir..
Daha sonra sözlerini şöyle devam eden Alpat Namazın içerdiği mesajlara değindi. Ve şunları kaydetti.
Ezan Bir çağrıdır. Ve hayatın genelinde İnsan için Allah’a itaat etmeyi hatırlatır. Aynı zamanda mahşerin çağrısını da unutmamak adına her gün beş kez hatırlatır.

Abdestte nasıl ki görünen kir ve necasetlerden arınılıyorsa diğer her bir uzvu yıkarken o uzuv ile yapılan günahları da bire daha yapmayacağına dair yapılan bir ahittir. Bir söz veriştir.
Setr etmek bedeni kapamak değil, günahlara karşı da kapalı olunduğunun ifadesidir.

Kıbleye sadece namaz saatinde dönmek için dönülmez. Namaz saatinde dönmek ve tekbir getirmek. Hayatın tamamının Kıbleye dönük yaşandığının ispatıdır. Ve Aynı zamanda Tekbir hayatta Allah’tan başka büyük, Allah’tan başka sözü dinlenilecek, Allah’tan başka hayata hükmeden başka hiçbir kimsenin olmadığının ilanıdır.

Daha sonra namazın rukunlarının geldiği manayı içerdiği mesajı açıklayan Yazar Şu ayetle konuşmasına bitirdi.
Müddessir suresi 40-47

 Onlar cennetlerdedirler. Birbirlerine suçlular hakkında sorular sorarlar    ve dönüp onlara şöyle derler: "Sizi Sekar'a (cehenneme) ne soktu?"

 Onlar şöyle derler: "Biz namaz kılanlardan değildik."

 "Yoksula yedirmezdik."

 "Bâtıla dalanlarla birlikte biz de dalardık."

 "Ceza gününü de yalanlıyorduk."

 "Nihayet ölüm bize gelip çattı."



Cehenneme gidiş için üç nokta
Namazı ikame edenlerden değildir
Batıla dalanlarla bizde dalardık ve Ahiret gününü de hesaba katmadan yaşardık…


Sorularla biten seminer de hanımlar namaz hakkında bu doyurucu sunum için teşekkür ettiler…

Yorum Yap

  • Henüz Yorum Yok !