Zafer gününde katliam

Zafer gününde katliam

Mısır kanlı bir günü daha geride bıraktı. İsrail'e karşı 1973'te Süveyş'te kazanılan zaferin yıldönümü törenlerinde güvenlik güçleri devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçilerinin üzerine ateş açtı. Olaylarda en az 51 kişi öldü, yüzlerce de yaralı var.

Mısır'da 6 Ekim zafer kutlamaları ile eş zamanlı olarak çeşitli kent ve bölgelerde darbe karşıtı gösteriler düzenlendi. Güvenlik güçleri göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Mısır Sağlık Bakanlığı, güvenlik güçleriyle darbe karşıtları arasında çıkan çatışmalarda, ölü sayısının 51'e, yaralı sayısının ise 268'e yükseldiğini açıkladı.

Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye'de sahil yolunda gösteri yapan darbe karşıtı gruba, güvenlik güçleri biber gazıyla müdahalede bulundu.

Süveyş kentinde de güvenlik güçlerinin darbe karşıtları ve destekçileri arasında çıkançatışmalara müdahalesi sonucu 12 kişi, biber gazından etkilenmeleri nedeniyle hastaneye kaldırıldı. 

Başkentin güneyindeki Maadi ve Eski Mısır bölgesinden yürüyüşe başlayan göstericiler, Tahrir Meydanı'na bir kilometre mesafedeki Kasr el-Ayn Caddesi'ne ulaştı. Giza'nın El-Haram ve Mühendisin bölgesinde yürüyen eylemciler de Kasr Nil Köprüsü ile Tahrir Meydanı'na bağlanan Dokki bölgesinde toplandı. 

Güvenlik güçleri, Tahrir Meydanı'na yaklaşmak isteyen iki noktadaki göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Dokki bölgesinde, güvenlik güçleri ve göstericiler arasında çatışmaların sürdüğü belirtildi.

Görgü tanıkları, çatışmalar sırasında bölgedeki Mühendisler Sendikası binasının yandığını ve binaların çatısından darbe karşıtı göstericilere molotofkokteyli atıldığını öne sürdü. 

Başkent Kahire'de 40 noktada darbe karşıtı gösteri düzenlendi.


İhvan tanımlamasına karşı çıktılar

Mısır'da darbe karşıtı gösterilere katılan çeşitli gruplardan aktivistler, Mısır basınının ve yönetiminin kendilerini Müslüman Kardeşler Teşkilatı üyesi olarak tanımlamasına tepki gösterdi.

Kahire'nin güneyindeki Giza kentindeki Haram bölgesinde darbe karşıtı göstericiler, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Mısır basını ve yönetiminin kendilerini İhvan mensubu olarak tanımlamalarının doğru olmadığını, gösterilere katılmalarının başka nedenleri olduğunu dile getirdi. 

İhvan üyelerini kardeş olarak gördüğünü söyleyen bir gösterici, "30 Haziran gösterilerine katıldım ancak sonra yalnış olduğunu anladım. Sisi, katil ve tiran. Ben hiçbir zaman ihvan üyesi olmadım" dedi. 

Göstericilerden bir diğeri ise "Ben İhvandan değilim. 6 seçimde oy verdim ve oylarımın hakkını aramak için sokaklara iniyorum" diye konuştu. 

Müslüman Kardeşler üyesi olmadığını söyleyen başka bir kadın gösterici de "Benim İhvan'dan birçok arkadaşım var ve hiçbiri terörist değil. Eğer ki terörizm isteselerdi, yönetimde olduğu zaman bunu yaparlardı. Polis onları yakalamaya gittiği zaman karşı koyarlardı" şeklinde konuştu.


Ölü sayısı 51'e yükseldi

Mısır Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ülke genelindeki gösterilerde ölenlerin sayısının 51'e yükseldiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığına bağlı Yoğun Bakım ve Acil Durum İdaresi Başkanı Halid el-Hatib'in Mısır resmi haber ajansı MENA'da yayınlanan açıklamasında, ülke genelindeki gösterilerde 51 kişinin hayatını kaybettiği, 268 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi liderlerinden Mısır İşçi Partisi lideri Mecdi Ahmed Hüseyin de Kahire'nin batısında yer alan Giza'da 24, Ramsis'te 10, Beni Suveyf'te 7, Süveyş'te 5, Minye'de 4, İsmailiye'de 1 olmak üzere gösterilerde ölenlerin sayısının 51'e ulaştığını belirtmişti.

Öte yandan Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP), darbe karşıtlarının öldürülmesi konusunda uluslararası soruşturma başlatılmasını istedi. 

Partiden yapılan yazılı açıklamada, dün göstericilere şiddet uygulanması ve öldürülmelerinden Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim sorumlu tutuldu.


600 kişi gözaltında

Öte yandan emniyet yetkilileri ülke genelinde darbe karşıtı göstericilerden 600 kişinin şiddet eylemlerine karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alındığını aktardı ancak gözaltıların bölgesel dağılımı hakkında detaylı bilgi vermedi.

Msır İçişleri Bakanlığı ise yayımladığı açıklamada Giza ve çevresinde halkı provoke ettiği ve bazı dükkanlara zarar verdiği gerekçesiyle 180, Kahire'nin Ramses, el-Cela, Korniş caddeleri ile Fem el-Haliç bölgesinde 243 olmak üzere 423 kişinin halkı arbedeye teşvik ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındığını ifade etti.


Gerçek mermiyle müdahale

İhvan'ın resmi internet istesinde yapılan açıklamada, "6 Ekim zaferi" dolayısıyla düzenlenen gösterilerde, Tahrir'in yakınlarında bulunan Ramses Meydanı'na ulaşan göstericilere, güvenlik güçlerinin sert müdahalede bulunduğu, "Baltacılar"ın da eylemcilere saldırdığı belirtildi.

Bölgedeki müdahalenin devam ettiği dile getirilen açıklamada, şimdiye kadar aralarında 18 yaşındaki bir gencin de yer aldığı 11 kişinin öldüğü, 100'den fazla yaralının bulunduğu ifade edildi.

Tahrir Meydanı'nın yakınlarındaki Dokki bölgesindeki müdahalede 3 kişinin öldüğü ve onlarca yaralının bulunduğu aktarılan açıklamada, Minya kentinin Delga bölgesinde devam eden gösterilerde de güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı bombanın yanısıra gerçek mermi de kullanıldığı ve burada da 4 kişinin öldüğü onlarca kişinin yaralandığı belirtildi.


"Ajan olarak nitelendirilecekler"

Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Ahmed Muslimani, resmi haber ajansında yaptığı açıklamada, "6 Ekim'de" ordu karşıtı gösteri yapanların "dış güçlerin ajanı" olarak nitelendirileceklerini belirtti.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak, Mısır'ın 1973'te İsrail'e karşı kazandığı "6 Ekim Zaferi" kutlamaları çerçevesinde ülke genelinde "Kahire Devrimin Başkenti" adı altında darbe karşıtı gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu. Buna karşın, Mısır yönetimi ve darbe sürecinin önemli aktörlerinden Temerrüd (İsyan) hareketi, Mısırlıları, orduya destek vermek için meydanlara çıkmaya çağırmıştı.


AA Kameramanları Emin ve Seyyid ile AA foto muhabiri Şami yaralandı

Bu arada Kahire'de darbe karşıtı gösterileri takip eden Anadolu Ajansı (AA) Kameranı Ala Emin, yaralandı. 

Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı çevresindeki gösterileri takip ederken dizine isabet eden biber gazı kapsülüyle yaralanan Emin'e ilk müdahaleyi meslektaşları yaptı. Emin, daha sonra kırık şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. 

Gösterileri takip eden AA kameramanı Seyyid, güvenlik güçlerince darp edildi. AA foto muhabiri Şami de Kasrul Ayn Caddesi'nde koluna plastik mermi ve gaz bombası kapsülünün isabet etmesi sonucu yaralandı. Hafif yaralanan Seyyid ve Şami'ye ilk müdahale, arkadaşları tarafından yapıldı.

Öte yandan Eş-Şuruk gazetesi kameramanı Muhammed Nuhan da Kahire'deki Dokki Mahallesi'nde güvenlik güçleri tarafından atılan merminin ayağına isabet etmesi sonucu yaralandı.


6 Ekim zaferi kutlandı

Bu arada Mısır'da, İsrail'den Sina Yarımadası'ndaki toprakların geri alındığı 6 Ekim zaferinin resmi kutlamaları yapıldı.

Ordu bandosu ve dans gruplarının sunumlarıyla başkent Kahire'de yapılan kutlamaya, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ve eski Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi'nin yanı sıra üst düzey yetkililer katıldı.

Bahreyn Devlet Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdullah Al Halife, Irak Savunma Bakanı Sadun ed-Duleymi, Fas Savunma Bakanı Abdullatif Ludeyyi ve Ürdün Başbakanı Abdullah en-Nusur ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) Milli Güvenlik Müsteşarı Şeyh Huza bin Zayed Al Nahyan, kutlamalara Mısır dışından gelen üst düzey misafirler arasında yer aldı.

Kutlamaya ayrıca 6 Ekim 1973 savaşı sırasında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Enver Sedat'ın eşi Cihan Sedat ile eski cumhurbaşkanlarından Cemal Abdunnasır'ın oğlu Abdulhakim'in yanı sıra sanatçılar da katıldı.

(AA)
 

Yorum Yap

  • Henüz Yorum Yok !