'Yönetmelik, AKP'ye Bel Bağlayanlara İyi Bir Cevap Oldu'

Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı resmi ve özel okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerini düzenleyen yönetmelikle getirilen başörtüsü yasağını farklı bir bakış açısıyla değerlendiren Zeynep Der Başkanı Sabiha Alpat Ateş, yönetmeliğin AKP'ye bel bağlayanlara çok iyi bir cevap olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı resmi ve özel okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerini düzenleyen yönetmelikle getirilen başörtüsü yasağına tepkiler çığ gibi büyüyor. MEB'e bağlı okullarda başörtüsü yasağının resmileşmesi tepkilere neden olurken Zeynep Der Başkanı Sabiha Alpat Ateş, konuyu farklı bir açıdan değerlendirdi.
 
MEB'in başörtüsünü yasaklayan yönetmeliğinin kendisini şaşırtmadığını ifade eden Ateş, bu yönetmeliğin AKP'ye bel bağlayanlara çok iyi bir cevap olduğunu söyledi.
 
İşte Zeynep Der Başkanı Sabiha Alpat Ateş ile yaptığımız röportaj:
MEB'in başörtüsünü yasaklayan yeni kılık-kıyafet yönetmeliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
-Beşeri sistemlerden hiçbir zaman umut beslemedim, hiçbir beklenti içerisinde olmadım. Dolayısıyla milli eğitimin yeni çıkan başörtüsü yasağı da beni çok şaşırtmadı. Adı üstünde sistem İslami bir sistem değil; İslam hariç, diğer bütün beşeri sistemlerin insan haklarına ve inancına gerektiği gibi müsamaha göstereceğine inanmıyorum, inanırsam kendimle çelişmiş olurum; fakat bu AKP'ye bel bağlayanlara da çok iyi bir cevap oldu.
 
Yönetmelikle öğrencilere diğer kıyafetler serbest olurken başörtüsü ise yasaklandı, bu konudaki düşüncelerinizi paylaşır mısınız?
 
-Bunun cevabı da Türkiye'nin ulus devlet olarak kurulduğu dönemde yatıyor diye düşünüyorum. Neden İslam'a yasak? diye soracaksak… TC kurulurken hiçbir İslami esası referans alınmadıki eğer izin verirse kendisiyle çelişir. Tekrar ediyorum kurulan sistem tamamen ırki ve tamamen seküler, laik , demokrat bir anlayışla kurulmuş, Kemalist ilkeler üzerine inşa edilmiş bir sistem; neden düşman olduğu istemediği bir anlayışa izin versin ki izin vermez…
 
Hükümetin aldığı bu karar sonucunda Adana'da bir ilköğretim okulunda başörtülü kız çocuklarına; bir müdür yardımcısı tarafından bir sözleşme tutanağı imzalatıldığı belirtiliyor, sözleşmede "hatalıyım, hatamı kabul ediyorum, bir daha başörtüsü takmayacağım", şeklinde ifadeler yer alıyor, bu olayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
-Böyle bir şeyi ilk defa sizden duyuyorum, tartaklanan çocuktan haberim vardı. Siz söylerken tüm hücrelerimle hayret içinde kaldım, bu tek kelimeyle bir despotizmdir. İnsanları köleleştirmekten başka bir şey değildir, yani başka insanları kendi inançları altına almaktan öte bir şey diyemeyiz. Tüm cümlelerim tıkanıp kalıyor, buna ne söylenebilir ki bu hakkı, velayeti bu müdür nerden alıyor, gerçekten ilkelliktir
(Medeni Topaloğlu-İLKHA)
 


 

 

 
 

Yorum Yap

  • Henüz Yorum Yok !