ZeynepDer´in Hanımları Kahvaltıda Buluştu

Zeynep der gençlik ekibinin organize ettiği Birlikte Kahvaltı programı oldukça yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Sunuculuğunu Tuğba Yavuzer’in yaptığı program Esma Sürücü’nün Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlandı.

Zeynep der Başkan yardımcısı Hülya Morkurt Zeynep Derin dünü bugünü hakkında kısa bir konuşma yaptı: 2006 yılında kurulan derneğimiz ağırlıklı olarak eğitim çalışmaları yapmaktadır. Ayrıca yardım çalışmaları, çocuk kulübü, gençlik kolları, üniversite ve ev hanımlarına yönelik çalışmalarını sürdürmektedir. Dedi. Konuşmanın ardından kurulduğundan bu yana yapılan çalışmalar slayt gösterisi olarak sunuldu daha sonra

Zamanın Zeynep’i Kurucu Başkanı Yazar Sabiha Ateş Alpat selamla konuşması yaptı Sayın Sabiha Ateş Alpat kısa konuşmasında :

Zeynep-Der'in varlığını iki açıdan önemlidir. Birisi Geleneksel algı açısından ki; geleneksel algıda kadına sosyal hayatta yer yoktur. Kısır bir hayatla yaşantısı yatak oda,mutfak, oturma odası arasında elişi,evişi,Tv programlarıyla hayat tüketir..Modernist algı açısından ki; bu algıda erkeklerle özgürlük yarışı yapan , kendisine biçilen rolü görmezden gelen batı endeskli bir algı. Kur'an bu iki türlü algıyı da red eder. Kadına toplumsal alanda da bir misyon yükler. Zeynep-Der Allah'ın kendilerine biçtiği elbeseden razıdır ve toplumsal alanda İlahi ölçüleri baz alarak varlığını sürdürmektedir".. dedi.

Program konuğu olarak katılan Nehir Aydın Gökduman ''Anne – Evlat ilişkisinde sağlıklı iletişim'' konusu hakkında bilgi verdi Nehir Hanım Konuşmasında :

Biz anneler her şeyde olduğu gibi evlatlarımızı eğitirken de Kurana ve sünnete uygun metotlar kullanmalıyız. Kurana baktığımızda görüyoruz ki peygamberler dahi evlatları ile imtihan edilmişlerdir Hz. Adem Habil ve Kabil ile Hz. Nuh oğlu ile Hz. Yakup Hz. Yusuf ile Hz. İbrahim Hz. İsmail ile tüm bunlarda bize örnekler vardır. Aralarında ki diyalog ey oğulcuğum ey babacığım şeklindedir. Gene görüyoruz ki amaç ve gayeleri ahiretleri için çaba ve gayretten ibaret.

Maalesef günümüzde aileler moderniz bir çaba içerisindeler amaç sadece diploma ve kariyer oldu evlatlarımızın sınav notları kadar namazları ile ilgilenmiyor merak dahi etmiyoruz oysa ki Kuran bize nasıl bir anne olmamız gerektiğinin örneğini de veriyor Hz. Hanne Hz. Meryem’i Allah için adamış bir anne Hz. Hacer tek başına Hz. İsmail’i yetiştiren bir anne .

Bizler için en büyük örnekliği Peygamberimizin yaşantısından alıyoruz zira Kuranı Kerim Ahsab suresi 21 ayette ‘’Onda sizin için güzel örnekler vardır’’ buyuruyor. Onun çocuklarla olan diyalogları, davranışları ve değer verişi bizler için örnek teşkil etmektedir. Allah’ın Resulü küçük bir çocuk bile olsa selam vermeden geçmez başını okşar şakalaşır hatta bazen onlarla oyun bile oynardı.

Peygamberimiz çocukların oyun oynayarak örendiğini bildiğinden Kuran ayetlerini onlara oyunlarla öğretirdi.

Çocuklara verdiği değeri namazı dahi kısaltmasından anlıyoruz namaz sırasında ağlayan bir çocuk duyduğunda namazı kısa tutardı. Torunları Hasan ve Hüseyin mescide gelir ve namaz sırasında onun sırtına binerlerdi namazı aceleye getirmez onlara kızıp söylemezdi.

Oruç tutan çocukları ödüllendirirdi onlara yaptıkları güzel iş ve davranışlardan dolayı hediyeler verirdi

Peygamberimizin eğitim metotlarından biride hiçbir büyüğün hatasını yüzüne vurmadığı gibi çocuklarında hatalarını yüzlerine vurmazdı ve onlara güzellikle öğüt verir kusurlarını örterdi.

Biz anneler eğer çocuklarımızla sağlıklı bir iletişim kurmak istiyorsan öncelikli olarak onların birer birey olduğunu kabul etmeliyiz sizlere basit dahi gelse düşüncelerini önemsemeli iyi bir iletişim kurmak için onları dinlemeliyiz.Onları dinlemezsek bizden uzak ve bize kapalı evlatlar olurlar.

Çocuklarla iyi iletişim için göz temasına dikkat etmeli, dinleme için yeterince zaman ayırmalı sabırlı bir şekilde dinlemeli ve size aktardıklarını daha yumuşak bir ses tonuyla ona aktarmalısınız tabi bu papağan gibi tekrar aynı şeyleri söylemek olmamalıdır.

Çocuklarımızla iletişimi bozacak söylemlerden kaçınmalıyız onlarla konuşurken suçlama ve ayıplama yapmadan (hep aynı şeyi yapıyorsun, ne biçim çocuksun, kaç defa söyledim sana) gibi. Yada ad takma, tehdit, emir vermek, nutuk atmak, kurban rolüne soyunmak, alay ve kıyaslama yapmak iletişimi kötü etkileyen faktörlerdir.

Çocuklarımıza değer verelim saygı duyalım ve sevgimizi göstermekten asla çekinmeyelim fakat bu onların her dediğini yapalım demek değildir biz anneler olarak sağlıklı bir iletişim için Kuran ve sünnet bize neyi söylüyorsa onu yapmalıyız.Dedi

Nehir Aydın Gökduman konuşmasının ardından gelen soruları cevapladı. Daha sonra Zeynep der gençlik ekibinin hazırladığı hediyeler konuklara verildi. Nehir Hanım hediyesini Sabiha Ateş Alpat’ın elinden aldı.

Programın sonunda Nehir Aydın Gökduman kitaplarını imzaladı
 

Yorum Yap

  • Henüz Yorum Yok !